Shared Reading


Är en lästeknik som utvecklats av Jane Davis i England i början av 2000talet. Så småning om kom det hit till Skåne och genom bl.a. Lunds universitet kan man utbilda sig till läsledare i Shared Reading. Här i Skåne är idén om gemensam läsning väl mottagen och en förening Shared Reader Skåne har bildats med tillhörande hemsida.

En av Jane Davis grundtankar var att använda litteratur i syfte för självreflektion och  för ett litterärt växande. God litteratur är till för alla ex.v. klassiker som kanske kan kännas tråkiga och svåra för en ovan läsare eller att man fått för sig att de är för svåra kanske tycker man att lyrik känns svårt? Allt detta hindrar att riktigt bra litteratur inte blir tillgänglig för alla, kanske till och med faller i glömska och är bara ett namn som nämns då och då. Ledord är djärvhet men också vänlighet. Modet att våga sig på nytt och obeprövat men ödmjukhet inför sig själv och andra.

Okonstlat och opretantiöst. Vi kommer som vi är med öppna sinnen och glad förväntan, en text blir presenterad för oss och så börjar vi läsa. Sakta så att vi hinner smaka på orden. Vi kan följa texten medans vi lyssnar i de stenciler vi får eller så bara blundar man och lyssnar det väljer du själv. Vi stannar upp i texten för att tala, fundera och uppleva tillsammans. På så sätt bekräftar vi, omvärderar och gör iakttagelser gemensamt. Allt sker nu, och här uppstår magin. Att läsa och uppleva tillsammans i nuet, Renderar personligt motstånd man kanske kan känna för tex dikter eller för Strindberg eller ett speciellt sätt att skriva. Vi förs fram av varandra och vad som kanske tagit oss år att se tar oss nu en liten stund. Ibland faller en text platt, ingen i gruppen känner mer än ett tja. Ja då får det bli så men oftast kan en enkel liten text rymma så många tankar och upplevelser och ett enda ord kan få allt att falla på plats ur ett helt nytt perspektiv. Detta är både roligt och stimulerande och ett så fantastisk sätt att möta för en tidigare oläst författare eller texter. Även att ny upptäcka litterära bekantskaper.

Se i Kalendariet om där är en tid som passar dig. När du valt, maila ditt mamn och vilken grupp du vill gå. Vi fyller på i mån av plats.

Till kalendariet

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.