På fredag är det exakt ett år sedan GöteborgsOperan stängde för publik och i måndags var det den internationella kvinnodagen. Veckans konserter uppmärksammar båda dessa faktum. Torsdagens nedslag i serien På parkett innehåller musik av enbart kvinnliga kompositörer. Och i lördagens kammarkonsert ges favoriter ur operor som ställts in eller flyttats fram under året.

Torsdagens konsert Av kvinnor är en kavalkad av musik komponerad av kvinnor, från älskade filmer som Frost och 9–5 och musikaler som Shrek – the musical och Legally blonde. Sjunger gör musikalartisterna Tobias Ahlsell, Karin Mårtenson Ghods och Michelle Sjo Lønne. Vid pianot Viktor Stener och Julia Schabbauer spelar slagverk.

– Vi kommer att framföra musik av bland andra Sara Bareilles, Cyndi Lauper och en av mina absoluta favoritkompositörer, Jeanine Tesori. Hon har berört mig jättemycket genom åren. Det kommer att bli ett varmt, intimt och roligt program där vi lyfter och hyllar de här fantastiska kvinnorna, säger Karin Mårtensson Ghods.

  • Av kvinnor direktsänds på gofilm.se torsdag 11 mars kl. 19 (kan även ses i efterhand).

Lördagens operakonsert med namnet Ett herr-ans liv! tar avstamp i det faktum att det gått exakt ett år sedan GöteborgsOperans salong stängdes för publik, på grund av pandemin.

– Vi vill uppmärksamma årsdagen med ett kammarprogram som speglar dåtid, nutid och framtid. Sådant som vi aldrig fick framföra, sådant som vi har flyttat fram och sådant som vi kommer att spela nästa säsong, säger sopranen Annalena Persson, som satt samman programmet.

Janáčeks Den listiga lilla räven skulle ges våren 2020. Puccinis opera Tosca var planerad för nypremiär i höstas och sedan sändas digitalt i januari, men är nu skjuten på framtiden. Mozarts Don Giovanni kommer att spelas i en ny uppsättning från Atenoperan, kanske redan i vår, om smittläget förbättras. Annars planeras den att få möta publiken i början av nästa säsong.

– Wagners Mästersångarna i Nürnberg är ett vackert minne. Den är inte aktuell på GöteborgsOperan, det är över tio år sedan vi spelade den, men där finns en monolog om världens galenskap som är ständigt aktuell, säger Annalena Persson.

Medverkande: operasolisterna Annalena Persson, Tomas Lind, Mattias Ermedahl, Åke Zetterström, Anders Lorentzson och Peter Loguin. Vid pianot: Martin Andersson.

  • Ett herr-ans liv! direktsänds lördag 13 mars kl. 12.30 på gofilm.se (kan även ses i efterhand).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.

Scroll Up