I samband med World Pride 2021 presenterar Dansstationen åter festivalen Stolt Scenkonst. Denna gång blir det fyra föreställningskvällar på Palladium, med ett större gruppverk av koreografen Ellen Söderhult, solon av Sindri Runudde och Frédéric Gies samt en opera om Alan Turing med countertenoren Albert Montañez i samarbete med Musik I Syd. Stolt Scenkonst är ett nätverk initierat av Scensverige och en rubrik som Dansstationen använder för att lyfta scenkonst av, för och med HBTQ-personer.

Vid köp av biljett till föreställning som ingår i festivalen får du en knapp. Denna ger ett rabatterat pris på resterande föreställningar som visas hos Dansstationen under World Pride. 

Biljetter släpps 15 juni kl 12.00 på kulturcentralen.nu

How to do things with Romance: a prologue – Ellen Söderhult
15 augusti kl. 18.00
Med ett spektrum av känslor som ömhet, passion, tillgivenhet, samhörighet och villighet till uppoffring är romantik ett älsklingstema i många former av gestaltande. How to do things with Romance: a prologue kastar sig ut i en dans där balettens stora hopp blir en lagsport i ett försök att föreslå och spekulera i olika uttolkningar av det romantiska. Välkommen till en sportig, riot-grrrl inspirerad punkbalett!
Läs mer

A Sensoral Lecture – Sindri Runudde
16 augusti kl. 18.00
I denna soloföreställning får vi möta fem röster i metaforiska dating-scenarion. Föreställningen handlar om auditiv romantik och kärlek vid första ljudvågen, en sorts lek med ljudet, och framförallt rösten, som beröring. Genom dans, samtal och rörelseövningar bjuds publiken in till en sensuell och sensorisk föreläsning med humor, fantasi och känslighet. Sindri har undersökt röstmeddelandet som fenomen tillsammans med tonsättaren Marta Forsberg. Hen har utforskat kulturen kring ljudande kontra skrivna SMS och nyfiket betraktat den intimitet som finns i röstmeddelandet utifrån en humoristisk spaning om att det kan vara mer intimt än en nakenbild.
Läs mer

Alan Turing Opera Project – Albert Montañez
18 augusti kl. 18 – Publik föreställning + streaming
Alan Turing Opera Project är ett operasamarbete mellan Malmökompositören Kent Olofsson och den interdisciplinära countertenoren och performern Albert Montañez. Projektet blandar opera, teater och visuella element för att porträttera den berömda datavetenskapsmannen, matematikern och HBTQ-ikonen Alan Turings sista timme i livet. Librettot är baserat på Turings personliga liv, hur han under andra världskriget knäckte koden till tyskarnas enigma-maskin och hans år i akademin i Manchester, där han dog av cyanidförgiftning vid 41 års ålder. Förinspelat ljudmaterial och koreografi är en del av verket som förstärker det musikaliska språket. Föreställningen presenteras av Dansstationen och Musik i Syd.
Läs mer

Ribbon Dance – Frédéric Gies
19 augusti kl. 18.00
Ribbon dance visar på drivkraften som försätter kroppar eller föremål i rörelse och rörelsens potential att generera sig själv, som en motor aktiverad av sin egen energi. Trots att verket oundvikligt kommunicerar något beroende på kontext finns det inget självändamål i detta. Ribbon dance förmedlar rörelser genom sig själv och de strömningar som går igenom den. I verket dansar Frédéric Gies till beats från musikern Fiedel (Berghain-Ostgut ton) där hen sensuellt och glädjefyllt ger sig in i dessa strömningar, med enbart ett band och en stol som påverkar kroppens rörelsemönster.
Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.