En vanlig dag myllrar det av små och stora barn på Kulturhuset Barbacka som fikar, leker eller går på kursverksamhet inom teater, bild och dans. Men just nu är huset stängt för allmänheten, enligt nuvarande besked fram till och med 28 februari. En stor del av verksamheten pågår dock fortfarande, men är tillfälligt omskapad till digitala aktiviteter.

Från fysiska träffar till kreativa skärmlekar

Kulturhuset Barbacka har för närvarande åtta teatergrupper igång, uppdelade i åldersnivå från årskurs 2 upp till gymnasieåldern. Alla grupper har efter årsskiftet gått över till att träffas digitalt, då de varje vecka kopplar upp sig hemifrån och via skärmen gör övningar och teaterlekar tillsammans.

– Nu kan vi använda det digitala på ett kreativt sätt, där det som först verkade omöjligt med digital teater istället blir en möjlighet. Vi kan med hjälp av tekniken till exempel förstärka uttryck, leka med bakgrunder och skapa små fantastiska scener, säger teaterpedagog Lottie Hüllert.

Dansverksamheten, som normalt brukar bestå av knappt 20 grupper inom olika stilar och nivåer, var till en början tänkt att hållas i fysisk form, dock nedbantad till ett tiotal mindre grupper för deltagare födda 2005 och senare. Men i januari togs beslutet att ställa in och ersätta dessa med digitala workshops. Det har möjliggjort att även äldre ungdomar kan delta, och risken för återbud eller inställda tillfällen har minskat. Att lära ut och dansa framför en skärm i realtid är en ny erfarenhet såväl för Barbackas pedagoger som för många deltagare.

– Att dansa tillsammans live på nätet är utmanande, men samtidigt spännande. Vi tvingas bli extra kreativa och hitta lösningar som förhoppningsvis också kan utvecklas och finnas kvar även efter pandemin. Digitala komplement kan också fånga upp de barn och ungdomar som inte vågar, eller har andra hinder för att anmäla sig till en fysisk kurs. Det fungerade mycket bättre än jag vågade hoppas på, att dansa tillsammans men på distans, säger danspedagog Therese Vilhelmsson.

Även bildkursen Ateljé Sture och designklubben KabLab har gått över till att träffas via skärmen. Deltagarna jobbar med sina projekt hemifrån samtidigt som de ser, hör och kan prata med pedagogerna online.

Koreografier och inspiration för alla som vill

Parallellt med de digitala kurserna passar Kulturhuset Barbacka på att bygga upp ett utbud av inspiration på webben som alla kan ta del av hemifrån utan kostnad. Kortare filmer med danskoreografi, teaterövningar och bildskapande läggs löpande upp på hemsidan. Skaparverkstaden Öppen Ateljé, populär bland barnfamiljer och som vanligtvis äger rum på lördagar i huset, publicerar varje vecka en ny film med kreativa projekt som kan göras hemifrån.

För närvarande planeras den digitala kursverksamheten att pågå under veckorna 4-7, med en förhoppning om att därefter kunna gå över till fysiska träffar. Kulturhuset Barbacka är en ny erfarenhet rikare, och tar detta med sig in i framtiden. Enhetschef Lina Campbell summerar:

– Det är en stor lättnad att vi lyckas erbjuda ett stort utbud – trots allt. Det sker på ett helt nytt sätt, men det är en lärorik utmaning som både är stimulerande och lite lätt skräckblandad. Vi är övertygade om att vårt sätt att arbeta med kultur fungerar bäst i det fysiska mötet, men går inte det måste vi hitta andra sätt att fortsätta ge barn kultur.

Direktlänkhttps://www.kristianstad.se/sv…