Lagom till påsk, samtidigt som våren börjar spira i parken, öppnar Sofiero slott och slottsträdgård för en ny säsong.

När Sofiero slår upp portarna 31 mars är vintern undanstädad och den 17 hektar stora parken bjuder in till promenader kantade av vårtecken.

– Öppningen kommer såklart att präglas av påsken med vårlökar som spirar i rabatterna, påskmiddag på slottet och en rolig påskjakt för hela familjen i parken. Veckorna efter blir det flera inspirerande inslag när parken pryds på olika sätt av våra trädgårdsmästare och florister från Rönnowska skolan. Det finns många anledningar att packa picknickkorgen, eller beställa en från caféet, och njuta av Sofiero ända tills den magiska rhododendronsäsongen tar vid, säger Anna Schibli, tillförordnad verksamhetschef.

I april och maj bjuder parken in till flera upplevelser, så som vårlöksutställning, skulpturer i vårskrud, konstutställning i rhododendronravinen och blomsterinspiration i Vinhuset inspirerad av Elsa Beskows barnböcker.

– De som vill gå in i slottets utställningsvåning får ha lite mer tålamod. Den 7 maj öppnar utställningen Evigt Mode – en utställning om vår tid och arbetet är i full gång med att förbereda rummen med uppseendeväckande kreationer från både Sverige och utländska designers, säger Anna Schibli.

DET HÄNDER I VÅR PÅ SOFIERO

Påsk i parken 31 mars– 5 april
Ta med familjen på upptäcktsfärd och leta efter symboler som Sofieros påskhare har gömt i parken, med chans att vinna ett hemligt påskägg. Denna vecka förvandlar även elever från Rönnowskas hantverksutbildning några av parkens skulpturer med blommor och växter. Utsmyckningarna går i vårens tecken med hjälp av hållbara och återbrukade material.

I kronprinsessans Margaretas fotspår 
31 mars–26 september
Kronprinsessan Margareta sommarbodde på slottet i början av 1900-talet. Hennes trädgårdsintresse tillsammans med hennes konstnärliga begåvning och höga ambitionsnivå har lagt grunden till mycket av Sofieros slottsträdgård. Utställningen i Rhododendronhuset berättar om hennes gröna avtryck.

Vårlöksutställning 31/3– 9/5
I Medelhavsträdgården samlas krukor med tulpaner i olika färg och form. Förutom att njuta av färgprakten kan man lära sig med om de olika sorterna och hitta sin egen favorit.

Vårtecken i parken 
6–25 april
Följ stigen med hjälp av vår karta och leta efter vårtecken i form av knoppar och blomning. Längs med vägen kan man pausa i stolen under ett parasoll eller vila en stund i en hängmatta.

Konstutställning av Linda Schilén 19 april–2 maj
Konst med blomsterinspiration signerad trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén. I Glashuset visas oljemålningar och bland grönskan i norra rhododendronravinen finns upphängda flaggmålningar.

Blomstrande bjudning i Vinhuset 19 april–2 maj
I Vinhuset har Kullafloristen dukat upp ett bord inspirerat av Elsa Beskows många barnböcker.

Orangeriet öppnar 30 april
Orangeriet byter skepnad och in flyttar kökschefen Marcus Nemrin som skapar en ny kulinarisk upplevelse på Sofiero.

Evigt mode – en utställning om vår tid 7 maj – 26 september
Med härliga färger, nyskapande formspråk och blomstrande inslag levandegör utställningen Evigt mode – en utställning om vår tid en rad tankar om mode och hållbarhet.

Odla hälsa 5 juni–29 augusti
Odla hälsa är en utställning som inspirerar till och ger kunskap om att odla hemma av trädgårdsinspiratörerna Annika Christensen och Lydia Jeppsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.