Som en tidsaxel, där historia knyts ihop med nutidens verklighet, öppnar Studieförbundet NBV 100 stycken minibibliotek runt om i landet för att tillgängliggöra litteraturen för fler. Dygnets alla timmar.
Skapandet av små litteraturplatser är en reaktion på att läsandet i Sverige minskar och att fler och fler bibliotek läggs ner runt om i landet. Med syftet att inkorporera folkbildning där människor naturligt rör sig och samtidigt berika gatumiljön placeras de grafiska minibiblioteken på elskåp – för att på så sätt kombinera konst med lärande.
Kampanjen invigs i Stockholm av Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter och i Malmö är det journalisten och författaren Joakim Palmkvist som klipper bandet den 20 januari.
10 av de 100 minibiblioteken är så kallade Heros – minibibliotek som väcker extra uppmärksamhet där de placeras i stadsmiljön – dessa tolkar och hyllar lokala personer och platser såsom Falafel by Youssif – mannen som tog falafeln till Sverige och mer specifikt Malmö. Skåne tillägnas även det som kommer vara Sveriges sydligaste bibliotek, en hyllning till, och miniversion av, skylten vid Smygehuks utkiksplats – minibiblioteket ställs några grader söder om platsen där originalskylten på Smygehuks utkiksplats går att finna. Totalt får Region Skåne får 14 minibibliotek.
Stadsbiblioteket i Stockholm, Kallbadhuset i Varberg, Stockholms minsta bibliotek – en miniminiversion av ett minibibliotek på ett minimini-elskåp, Abisko, Feskekörka i Göteborg, Musikens Hus i Uppsala, en tunnelbanevagn och en hemlig joker som någon lycklig kan plocka med sig hem blir också bibliotekshjältar.
Utöver Kulturministern inviger även serieskaparen och skämt-och satirtecknaren Nina Hemmingsson ett miniminibibliotek, tillika Stockholms minsta bibliotek. Cecilia Schelin Seidegård, tidigare landshövding i Gotlands län och Kalmar län, och som debuterar som författare i juni, inviger Gotlands bibliotek som placeras i Visby. I Uppsala är det författaren och litteraturkritikern, tillika styrelseledamoten i internationella PEN, Ola Larsmo som öppnar stadens minibibliotek.
– Boken är bildligt och bokstavligt talat grunden till bildning och läsupplevelser som inspirerar till nya perspektiv, tankar, resor och äventyr. Då fler och fler bibliotek läggs ner vill vi stärka folkbildningen genom ”pass it forward”-rörelsen. Det är också en throwback till vår historiska koppling med att skapa bibliotek. Vi ser oss som ett magiskt litet bibliotekskomplement då folkbildning ger människor och organisationer såväl rötter som vingar, säger Andrea Lavesson, Tf. Rektor på Studieförbundet NBV.
De 100 minibiblioteken rymmer tillsammans 8000 böcker skänkta av 20 bokförlag och 1 kulturinstitution tillika bibliotek.
– Nedmonteringarna av biblioteken är ett samhälleligt kamikaze-projekt. Biblioteket är en demokratimaskin, centrum för den välfärds-, jämställdhets- och bildningsresa vårt land genomgått de senaste hundra åren. Det är viktigt att påminna om idag och minibiblioteken i NBV:s kampanj illustrerar detta på ett roligt, smart och enkelt sätt. Till bibblan går man för att utsättas för intryck och idéer man inte visste om att man hade. Snart är de få bibliotek som finns kvar de enda offentliga rum vi som medborgare har gratis tillträde till, där det inte ställs krav på ekonomisk motprestation. Som förlag är det en självklarhet för oss att stötta detta projekt! säger Martin Kaunitz och Thomas Olsson på bokförlaget Kaunitz-Olsson, som är ett av de bokförlag som skänkt störst andel böcker till kampanjen och som också har de invigande författarna i sitt stall.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.