Hilma af Klint konstnären, forskaren och medium

Äntligen öppnar Moderna Museet utställningen med Hilma af Klint.

Nu den 16 juni kommer de öppna dörrarna för allmänheten med Corona restriktioner som vi alla måste följa. Till att börjar med är det obligatoriskt att förboka biljetterna via modernas hemsida. De har beslutat att släppa in 50 personer och du kan då gå där i 90 minuter. De kommer att ha flera visningar per dag mellan kl. 11:00 till ca 16:00 och ett insläpp på 30 min jag antar att det kommer att bli lite kö så man bör nog vara där i tid. Man kommer varken att kunna köpa hörlurar eller få guidade visningar. Detta är en utställning där bilden får tala och det gör de. Man har öppnat upp lite i foajén genom att de tagit bort en del möbler och minskat utbudet i Musée shopen. Allt för att minska för folkhopar och att man ska frestas att dröja sig kvar i onödan. Men vill ni ha en vacker plansch av Hilma af Klint med er hem så finns det och även litteratur samt en fantastisk katalog för 350kr som är värd vartenda öre. Inträdet är 120kr och utställningen stannar till den 27 september 2020

Hilma af Klint konstnär, forskare och medium.

Förutom utställningen har Moderna Museet även lagt ut ett antal filmer där museichefen och curatorn Iris Myller-Westermann och museets andra duktiga intendenter berättar om de olika serierna mm. Här är länken

I den här utställningen vill man visa hela Hilmas konstnärskap och respektera hennes intuition med mening att man inte kan välja bort hennes spiritualism eller hennes vetenskapliga sida utan dessa formar hennes konstnärskap och krävs för att förstå och se hennes verk för vad de är. Man har en hängning i en spiralform på nederdelen som Hilma själv önskade.

Hilma levde i en tid då man börjar förstå att världen är större än den vi kan se och ta på. Upptäckter som röntgen, radiovågor, atomen mm. var spännande och det var inte ovanligt med nyfikna undersökande av alternativa världsuppfattningar. Hilma som kommer från en sjöofficer och kartografsläkt som hade råd att hålla sin dotter med en utbildning på konstfack kunde tydligen finna sig till rätta i båda dessa världar av systematisk vetenskap och idévärldens fria associations och nytänkande.

Kraftfull konst

Hilma var en skicklig bildkonstnär och hennes starka bilder berör. En spännande kombination av filosofi, andlighet och metodisk vetenskaplighet och naturvetenskapliga symboler gör hennes konst intressant och spännande. Man kan fördjupa sig i Hilmas symbolvärld säkert en livstid samtidigt som den är direkt och talar på ett mycket rakt och tydligt på ett emotionellt plan. Se upp för bänkarna på övervåningen! Det är lätt att gå in i dem när man blir tagen av sviten med Svanen och Tempelmålningarna. Ytterligare ett bevis på hur duktig Hilma var på att direkt tala till det intuitiva och emotionella i en människa och många kommer nog att känna sig lite vimmelkantiga emellan åt på ert besök av utställningen. Spänningen i Hilmas konst gör nog att man får välja om man vill bli tagen av konsten eller om man vill analysera och betrakta, det finns nog inte tid för bådadera på 90minuter.

Hilma af Klint valde att hålla sin konst undan för världen, inte förrän 50 år efter hennes död var vi beredda för den trodde hon. Kanske är det så, men en del av målningarna är mycket sköra som de mäktiga 10 stora som beskriver människans levnadsfaser de är målade på papper och limmade därefter på duk och är mycket sköra och man kommer nog att välja sina tillfällen att visa dem så passa på nu.

Scroll Up