I samband med firandet av Hugo Alfvén 150 år arrangeras en mindre utställning med verk av Alfvén på Waldemarsudde. Hugo Alfvén (1872-1960) var under sitt liv framför allt verksam som tonsättare, violinist och dirigent. En mindre känd sida hos Alfvén är hans arbete med måleri i olja och akvarell.

I samband med det rikstäckande firandet av Hugo Alfvén 150 år, arrangeras en utställning i Bernadotterummet med inriktning på Alfvén som målare och hans relation till konst. Hans motiv från Dalarna från omkring sekelskiftet 1900 i en nationalromantisk anda, samt ett antal senare skildringar från vistelser på Capri, kommer att visas i utställningen. I dialog med Alfvéns måleri presenteras ett antal originalnoter i en monter, där pikturen vittnar om en exceptionellt säker hand och linjeteckning.

En del av utställningen fokuserar särskilt på Alfvéns konstnärsvänner och verk av dessa, och på hans relationer med den kvinnliga svenska skulptören Alice Nordin samt den danska konstnären Marie Krøyer. Med den sistnämnda gifte sig Alfvén 1912. Hugo Alfvéns korrespondens med prins Eugen, samt den senares arbete med scenografier till baletten Bergakungen, kommer också att visas i utställningen.

I samband med öppnandet av utställningen på Alfvéns födelsedag den 1 maj, avtäcks även en byst av tonsättaren som har utförts av skulptören och operasångaren Karl-Magnus Fredriksson. Bysten har tillkommit på uppdrag av Kungl. Musikaliska Akademien inför Alfvénåret 2022.

I anslutning till utställningen visas även en film om Alfvéns liv och verk av Anders Hanser, samt arrangeras föredrag och konserter. Utställningen med tillhörande program har tillkommit i samarbete med Alfvéngården i Tibble, Kungl. Musikaliska Akademien och Alfvénfonden.

Utställningen pågår 1 maj – 16 oktober 2022.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.