Vårt nya projekt – Shared Reading 2021

av | nov 30, 2020

Skådebanan Södra regionen har blivit beviljade projektmedel från Statens Kulturråd för att genomför projektet Skådebanans Shared Reading.

Projektet kommer att pågå under ett år där man med hjälp av en läsledare kommer att samla grupper  av personer för att läsa  dikter, noveller eller andra korta texter högt tillsammans och under läsningen stanna upp för att samtala och reflektera kring de tankar, känslor och minnen som texterna väcker.

– Shared Reading är en  särskild metod som ger många positiva effekter på hälsa och välmående, bl.a. en förbättrad självkänsla och ett förbättrat självförtroende (enligt Centrum för läsforskning, Liverpools universitet), säger Mikael Widéen, verksamhetschef på Skådebanan Södra regionen.

– Det är en fantastisk möjlighet som vi fått, att i första hand kunna erbjuda den här läsmetoden till våra medlemsorganisationer, säger Mikael vidare.

En utbildad läsledare kommer alltså att leda samtalet och väljer ut nya texter till varje tillfälle. Till skillnad från en bokcirkel ska inte deltagarna läsa eller förbereda något mellan träffarna. Shared Reading vänder sig till både vana och ovana läsare för att mötas och känna samhörighet på lika villkor.  Shared Reading ger en paus från det som oroar och som upplevs svårt i vardagen, men ger också en möjlighet till att deltagare gör sin röst hörd. I det arbetet skapas en känsla av meningsfullhet som ger en möjlighet till utveckling.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.

Vill du veta mer?

Kontakta:
Mikael Widéen, verksamhetschef
mikael @ skadebanan.se

Scroll Up