Den 23 april firas boken över hela världen. Göteborg är inget undantag och tillsammans med Författarcentrum Väst anordnar Stadsbiblioteket en livesänd kväll, där en rad välkända författare deltar, från romandebuterande Anna Järvinen till veteranen Klas Östergren.
På initiativ av FN firas Världsbokdagen varje år den 23 april för att uppmärksamma böcker och författares betydelse för att sprida idéer och kunskap samt för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.
– Traditionsenligt firar vi dagen på Stadsbiblioteket genom att samla en mängd författare för uppläsning och samtal. I år känns det extra viktigt att hylla boken, läsandet och berättelsernas kraft när stora delar av samhället är stängt och vi lever mer isolerat runtom i världen, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.
I år deltar vissa av författarna live från Stadsbibliotekets studio i Hörsalen och andra på länk från London, Österlen och Stockholm. Programmet sänds på Stadsbibliotekets sidor på Facebook och Youtube den 23 april kl 18.
Medverkande
Efter en framgångsrik musikkarriär romandebuterade Anna Järvinen förra året med Dröm natten till i dag där berättaren Anna, en kvinna runt 50, skriver om sitt liv i korta prosalyriska texter. Det är vackra och vemodiga betraktelser om barndomens Finland och vardagen i Stockholm.
Elis Monteverde Burrau är poet och författare. Diktsamlingen och vi fortsatte att göra någonting rörande nominerades till Borås Tidnings debutantpris och efter två romaner är han nu aktuell med poesisamlingen 6 juni och solen, dikter om sjuka solkatter, Riesling, monogami och socker.
Nina Pascoal bor i Malmö, skriver litteraturkritik för Helsingborgs Dagblad och arbetar som bibliotekarie. I vår är hon aktuell med Vi röstar om vi saknar mamma, en laddad roman om en utsatt familj bestående av tre systrar och en fladdrig mamma som semestrar på en charterö.
Klas Östergren har sedan debuten 1975 gett ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. I höstas utkom han med Renegater, den stora finalen i romansviten på tre delar som inleddes 1980 med genombrottsromanen Gentlemen och fortsatte 2005 med Gangsters.
Åsa Linderborg är historiker, författare och journalist, Aftonbladets kulturchef 2009–2019. Hennes Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018, ett kaotiskt år med publicistiska debatter om bland annat #metoo, högerpopulism och Svenska Akademien.
Love Antell är musiker och konstnär, känd som frontman i bandet Florence Valentin och sedan 2012 som soloartist med album som Barn av Amerika och Gatorna tillhör oss bakom sig. I november 2020 släppte Florence Valentin ett nytt album efter 11 års tystnad, Det var en gång.
Dmitrij Strotsev är belarusisk poet med ett tiotal diktsamlingar bakom sig. Efter det illegitima presidentvalet i Belarus i augusti 2020 började Strotsev att nära nog dagligen publicera nya dikter i sociala medier, dikter som skildrar den folkliga resningen, det brutala våldet, gemenskap, rädsla och hopp. Dikterna har nu utkommit på svenska i översättning av Dmitri Plax: Belarus omkullkastat. Läses av Marit Kapla, tidigare redaktör för Ord & Bild som tilldelades Augustpriset för sin debut Osebol år 2019.
Khaled Alesmael är född och uppvuxen i Syrien. Han har arbetat som journalist i Mellanöstern, Nordafrika och flera europeiska storstäder och har vunnit ett flertal priser. Han följer nu upp sin hyllade debut Selamlik med romanen En port till havet – brev från arabiska bögar, nio livsberättelser om drömmar, åtrå och våld i önskan om en trygg plats.
Konferencier: Ragnar Strömberg, född och uppvuxen i Göteborg, är författare, kritiker och poet.
Affischkonstnär: Eric Magassa är Göteborgskonstnär med rötter i Paris och Senegal. I sin färgstarka konst undersöker han svensk kolonialhistoria, synen på ”den andre” och hur västs konstvärld använt och inspirerats av afrikanska objekt.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.