Ett återkommande arrangemang på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg under hösten är Väsenvandring. Här kan barn och vuxna lyssna till spännande sägner om troll och älvor som en gång troddes befolka landsbygden. I år arrangeras vandringarna tisdag 27 oktober och onsdag 28 oktober från klockan 17.00.

–Det här är både lärorikt och läskigt på samma gång. Det är en resa tillbaka till en tid när gårdstomtar och vittror befolkade skogens ängar. I Helsingborg är Fredriksdal en fantastisk plats med historiska byggnader, ängar och skogar där skickliga berättare lyckas förflytta besökarna till en tid när tron på väsen var stark, säger Åsa Hässlekvist, kulturpedagog på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Väsenvandring har lockat många besökare under åren. Det är ett arrangemang för både stora som små och för alla som är nyfikna på att utforska de svenska historierna från förr. Vandringen är utomhus och tar ungefär 60 minuter. På sex olika platser får besökaren lyssna till berättelser som handlar om olika sorters mystiska väsen. Berättelserna kommer till liv via skogens och naturens ljud. Och här och var ser man även skymten av olika väsen. 

–Vad är du rädd för i dag? Vad skrämde barn och vuxna för 200 år sedan? Ta med någon att hålla i handen och låt dig trollbindas av Fredriksdals berättare ute på våra slingrande stigar, säger Åsa Hässlekvist.

Under vandringen kommer Fredriksdal museer och trädgårdar att lysas upp av marschaller, små brasor och gammaldags lyktor. Stämningen är viktig för att få den där kusliga känslan på plats. Väsenvandring rekommenderas för barn från sex år och uppåt. Och för alla som vill uppleva något speciellt på en unik plats. Vandringen sker helt och hållet utomhus och för att besökare ska kunna hålla tryggt avstånd till varandra har man minskat på antalet besökare per grupp från 40 till 25.

Biljetter går endast att förköpa via hbgkulturbutik.se, i Kulturmagasinets reception på Fredriksdal museer och trädgårdar och på Dunkers kulturhus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.

Scroll Up