Nu visas utställningen Jenny Lind 200 år på Torups slott från den 6 oktober. Jenny Lind är en av operavärldens mest firade och älskade sångerskor, en superstjärna som var dyrkad av en hel värld. Hennes livsresa är en askungesaga kantad av utsatthet i barndomen, mod och enastående artisteri. För att fira 200-årsjubileet av Jenny Linds födelse så gjorde Konserthuset i Stockholm i samarbete med SVT en sommarutställning för att lyfta hennes framgångssaga. Utställningen från Stockholm visas nu på Torups slott. Utställningen invigs den 6 oktober på Jennydagen som också var den dagen Jenny Lind föddes på för 200 år sedan.

Utställning på Torups slott

Utställningen visas i slottets paradvåning och i en tidigare osedd del av slottet, den så kallade ”Gästvåningen”. Där bodde bland annat Prins Eugen och Selma Lagerlöf när de besökte slottet.

Utställningen pågår till den 22 november och har öppet för guidade turer torsdagar-söndagar. Guidningarna startar klockan 11, 12, 13 och 14. Det är fri entré men biljetterna måste förbokas på kulturcentralen.nu (bokningsavgift på 10 kronor).

Blomsterarrangemang under utställningen

Blomsterarrangemangen på utställningen har skapats av konstnären Lino Sam Petersson som är verksam i Malmö. Lino använder sig till stor del av botaniskt material i sitt skapande och har jobbat i blomsterateljé, haft utställningar, skulpterat i parker och deltagit i Land Art festivaler bland annat i Schweiz, Italien och Canada men också skapat till exempel botaniska lampor, skulpturer och installationer i sin kollektiva ateljé i Malmö. I höst kommer Lino skapa en stor botanisk installation i Torups slottspark inför nästa säsong.

Jenny Lind 1820 – 1887

Det är fascinerande att minnet av en sångerska som det inte finns några inspelningar av och som dessutom hade en väldigt kort karriär fortfarande lever kvar. Jenny Lind föddes i de fattiga Klarakvarteren i Stockholm 1820, oönskad, utanför äktenskapet, med en alkoholiserad far och en mamma som slog henne. Hon placerads i en fosterfamilj och upptäcktes som åttaåring när hon satt i ett fönster och sjöng för sin katt. Hon startade sin karriär vid Operans elevskola där hon debuterade som Agatha i Webers Friskytten på Kungliga Operan och gjorde genast stor succé. Alla förbluffades över att den 17-åriga flickan hade en så fullständig kontroll över både sång och skådespeleri.
Under 1840-talet påbörjade Jenny Lind sin internationella karriär där hon gästspelade runt om i Europa. 1850 korsade hon Atlanten för att genomföra sin mycket framgångsrika USA-turné. När hon anlände till New York i september samma år möttes hon av 30 000 jublande människor. Jenny Lind var inte bara en briljant sångare. Med sin oförställda och älskvärda personlighet charmerade hon sin omgivning och hade många beundrare i tidens kulturella elit; författaren H C Andersen, tonsättaren Felix Mendelssohn-Bartholdy och pianisten Frédéric Chopin fanns bland dessa. I Boston 1852 överraskade Jenny Lind världen genom att gifta sig med sin nio år yngre pianist, Mendelssohn-eleven Otto Goldschmidt. Paret som fick tre barn bosatte sig först i Tyskland, men flyttade 1858 till England. Där undervisade Jenny Lind i sång vid Royal College of Music i London. Vid 56 års ålder (1876) blev hon hedersledamot vid Kungliga Akademien för de fria konsterna, även kallad Konstakademin.

Jenny Lind Goldschmidt avled den 2 november 1887 vid 67 års ålder på familjens egendom i Herefordshire. Där ligger hon även begraven.

Torups slott

Nu har Torups slott sin premiärutställning med Jenny Lind 200 år. Slottet är en av nordens bäst bevarade renässansborgar och med anor tillbaka till 1300-talet.

Görvel Fadersdotter Sparre tog initiativ till att bygga slottet i Torup. Det anlades 1537, efter att den gamla borgen Askebacken förstörts. Det rådde då oroliga tider och slottet försågs därför med ett ordentligt försvar och för att göra det extra svårt att inta, byggdes Torup slott mitt i en konstgjord sjö på gammal sankmark. Från 1790 började sjön tappas ur och blev istället ängsmark. Slottet fick sitt nuvarande utseende då det restaurerades 1602-1630.

Under 1800-talet- och början av 1900-talet utvecklar ägarfamiljerna parken och trädgårdarna enligt tidens mode. Vid den här tiden var Torups slott en samlingsplats för dåtidens kulturella och vetenskapliga elit, inbjudna av familjen Coyet som ägde och bodde på slottet.

1970 köpte Malmö stad godset Torup med slott och andra byggnader, slottspark, bokskog och odlingsmark.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.