Bibu bjuder tillsammans med ASSITEJ Artistic Gathering in till en sex dagar lång festival 17-22 maj i Helsingborg med svenska och internationella teater-, dans och cirkusföreställningar för barn och unga tillsammans med ett brett utbud av seminarier, debatter, workshops och andra scenkonstrelaterade överraskningar.

– Det blir den första scenkonstbiennalen på drygt två år som kommer att genomföras live i sin helhet , säger Bibus VD och verksamhetsledare Niklas Borefors. Biennalen är viktig och angelägen för scenkonsten i allmänhet och för yrkesverksamma inom målgruppen för barn och unga i synnerhet och det är med stor glädje och stolthet vi presenterar 36 föreställningar som en del av innehållet på Bibu i maj.

De föreställningar som är utvalda till Bibu – och ASSITEJ Artistic Gathering 2022 – består av två delar: en del med svenska föreställningar utvalda av en svensk jury och en del med internationella föreställningar utvalda av en internationell urvalskommitté. Till den internationella delen välkomnar Bibu föreställningar skapade eller producerade av och med ursprungsbefolkningar – med konstnärliga verk omfattande teater, dans, ”storytelling/storysong” och gränsöverskridande scenkonst med en kombination av kulturella och nutida konstnärliga uttryck.

– Efter flera års arbete känns det fantastiskt att de internationella föreställningarna nu är presenterade: teater och dans för alla åldrar från från Australien, Kanada, Nya Zeeland, Norge, Sydafrika och Taiwan. Med det internationella fokuset på scenkonst av och med ursprungsfolk inbjuder Bibu till en unik möjlighet att stifta bekantskap med en del av scenkonstlivet som hittills varit närmast osynligt, säger Niclas Malmcrona, verksamhetsledare för ASSITEJ Sverige och projektledare för ASSITEJ Artistic Gathering 2022. 
Hållbarhet, inkludering och funktion är andra fokus som kommer att göra Bibu till en oöverträffad händelse. Med en pandemi som går mot sitt slut är det fantastiskt att kunna blicka framåt mot en sprakande scenkonstfest i Helsingborg.
Utöver föreställningar presenterar Bibu ett program med seminarier, workshops och andra programaktiviteter. Vi har aldrig tidigare fått in så många seminarie- och workshopsförslag från scenkonstbranschen. Något som också visar på en angelägenhet inom branschen och att föra samtal om kultur och kulturpolitik är viktigare än någonsin och lusten att mötas igen efter nästan två år av pandemi och inställda biennaler.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.