Med start den 4 september går Landskrona Foto Festival av stapeln, som fått internationellt genomslag. Stadskärnan kommer att fyllas av ett tjugotal utställningar med 50 fotografer, såväl världsnamn som Susan Meiselas och kollektivet Project Pressure som unga och oetablerade.

Med en ny konstnärlig ledare, Londonbaserade Monica Allende, tar festivalen en ny riktning. Besökaren bjuds med på en resa i tid och rum, genom stadens offentliga platser och miljöer. Årets tema: Minnets arkitektur.

Många festivaler har fått ställa in men Landskrona Foto Festival har glädjen att för sjunde gången kunna erbjuda ett myller av utställningar med fotografi i världsklass. Bland annat visas det världsberömda fotoprojektet Project Pressure i en stor utomhusutställning på en hotellfasad och i den intilliggande hamnbassängen.  

 – Vi har ett väl genomtänkt upplägg som gör att vi kan genomföra festivalen på ett tryggt och säkert sätt. Bland annat kommer besökare kunna ta del av digitalt utställningsmaterial och alla programpunkter kommer att genomföras digitalt, berättar Jenny Nordquist, avdelningschef på Landskrona Foto. 

  
Minnets arkitektur 

Festivalens övergripande tema är Minnets arkitektur. Temat omfattar fem olika kluster som utforskas i 22 utställningar på olika platser runt om i Landskrona, både utomhus och inomhus. 

– Landskrona är en liten stad där avstånden inte är stora. Det innebär att besökaren i sin egen takt enkelt kan ta sig mellan de olika utställningarna och samtidigt uppleva Landskronas vackra stadskärna och kustlinje, säger Jenny Nordquist.  

”Snälla, kom närmre” 

För att uppmärksamma festivalens tema görs en annorlunda kampanj i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. I kampanjen har Landskrona Foto valt att lyfta fram ett verk ur Project Maria av Lesia Maruschak som uppmärksammar svältkatastrofen i Ukraina 1932-1933, samt ett verk ur Ziyah Gafićs bildserie Quest for Identity (“Sökandet efter identitet”) som skildrar föremål funna i massgravarna efter Srebrenicamassakern.  

Fotografierna är först suddiga med texten ”Snälla, kom närmre”. När bilden blir skarp byts budskapet till ”Håll aldrig avstånd från historien”.  

– I en utmanande tid då vi uppmanas att hålla avstånd vill vi få besökarna att komma ännu närmare verken i utställningarna. Vi får aldrig hålla avstånd till vår historia, avslutar Jenny Nordquist. 

Festival och program  

Landskrona Foto Festival pågår 4-20 september 2020. De som inte har möjlighet att i år besöka Landskrona kommer att kunna ta del av festivalens utställningsfilmer på landskronafoto.org och i festivalens sociala medier.  Här kommer man även kunna ta del av samtliga festivalprogram med inbjudna gäster såväl som föreläsningar och studiobesök. 

All information om utställningar, festival och program finns på landskronafoto.org.  

 

 Foto: Lesia Maruschak – Project Maria

 

Scroll Up