Nu drar Sjöbo kommun igång KulturCrew Sjöbo, ett projekt som är en del av en större satsning på unga kulturarrangörer med stöd av bland annat Kulturrådet, Region Skåne, Riksteatern Skåne och UNGA MusikiSyd.

– Kulturcrew är en fantastisk satsning där man som deltagare får lära sig om allt man behöver tänka på när man ska arra ett kulturevenemang, berättar Malin Bennborn, dramapedagog och fritidsledare som kommer att leda Sjöbos KulturCrew. Allt från hur man tar emot en artist, ställer i ordning teknik, marknadsför eventet och presenterar för publik ingår i det ett kulturcrew jobbar med.

-Utöver det är de också en viktig del i planeringsarbetet för kultur i skolan, där de kan vara ett bollplank, åka med på utbudsdagar och aktivt välja ut föreställningar till skolorna, fortsätter Paula Brante, barn och ungdomskulturutvecklare som stöttar upp Malin som ledare i crewet.

KulturCrew finns ibland annat i Simrishamn, Tomelilla och Ystad, samt även i flera andra skånska kommuner. Sjöbo planerar nu för att starta ett crew som kommer att träffas efter skoltid och som kommer att vara kopplat till kulturskolan och fritidsgårdarna. Det första som kommer att genomföras är en utbildningsdag, där de som är intresserade får diskutera hur de vill jobba, samt lära sig lite om marknadsföring genom film på sociala medier, samt presentationsteknik.

-Vi planerar att ha utbildningsdag den 30/1, säger Malin, men självklart beror det på hur läget ser ut då. Går det inte så skjuter vi lite på det. Det finns också andra kulturcrew som har haft digitala utbildningar, så det finns många sätt att göra detta på. Men det viktigaste för oss just nu är att hitta de barn och unga som vill vara med i vårt crew.

Sjöbos KulturCrew är för dig som är mellan 10-15 år, som vill vara med och skapa kulturhändelser för barn och unga i kommunen, och vara med och välja ut vad skolorna ska jobba med.

Mer information om hur du anmäler dig hittar du på www.sjobo.se/kulturcrew.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.