Måndagen den 20 december invigs Skådebanan södra regionens projekt Pop up Konst med Bryggeriets gymnasiums julutställning på Östra Förstadsgatan 25 i Malmö i samarbete med AB Lomma Tegelfabrik. 

Eleverna på Bryggeriets gymnasium läser Estetiska programmet med profilerna Fri konst, Serieteckning, Foto och film eller Skateboard. Skolan är inte vinstdrivande, vilket innebär att alla tillgångar används i elevernas utbildning. 

Varje år arrangerar eleverna flera utställningar, filmvisningar och skatetävlingar. 

Utställningen möjliggjordes genom att AB Lomma Tegelfabrik lånar ut lokalen utan kostnad under utställningsperioden som sträcker sig till den siste januari 2022.

– Vi som fastighetsägare vill alltid bidra till en trevligare och levande stad, och kan man sedan ge unga chans att få visa upp vad man kan på ett så här enkelt sätt är det för oss en självklarhet att ställa upp, säger bostadsföretagets representant.

Det som är extra speciellt med både utställningen och hela projektet är att konsten visas i annars lediga butikslokaler och att utställningen enbart kan betraktas utifrån gatan. Det går alltså inte att gå in i lokalen för att se konstverken. 

För Skådebanan södra regionen är detta den första utställning som vi organiserat inom vårt projekt Pop up Konst. Projektet kommer att fortsätta till och med juni 2022 i ytterligare sju städer i Skåne, med utställningar i lediga butikslokaler.

– Vi ser att det finns ett angeläget behov av att finna nya vägar att tillvarata det offentliga urbana rummet för kulturen, att använda de lediga butikslokalerna tills de hittat nya hyresgäster och i dessa tider att göra utställningar på ett sätt som är smittsäkert, säger Mikael Widéen verksamhetschef och projektets ansvarige på Skådebanan södra regionen.

Projektet genomförs med hjälp av medel från Statens kulturråd.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.