Föreställningen Innan jorden blev rund, som är en samproduktion mellan Helsingborgs stadsteater och Riksteatern, skulle ha haft urpremiär i vår och spelats både i Helsingborg samt på turné. Pandemin satte stopp för planerna – men nu finns den lekfulla, skruvade och visuellt häftiga föreställning om de fornnordiska gudarna att se digitalt på Riksteatern Play.

Helsingborgs stadsteater och Riksteatern fick ställa om samproduktionen av föreställningen om asagudarnas öden och äventyr – Innan jorden blev rund. Istället för att först åka på turné för att sedan spela ett par veckor på Lillan i Helsingborg har den filmats och finns att se på Riksteaterns webbplats.

De fornnordiska myterna har i urminnes tider berättats från generation till generation och i den här uppsättningen bärs den muntliga traditionen vidare. Innan jorden blev rund är en lekfull, anarkistisk och visuellt häftig berättelse med mycket musik och humor. Asagudarna fajtas, förtvivlar, felar och beter sig precis som folk gör mest. Den nordiska mytologin bjuder på stora känslor, universella teman och inte minst överraskande vändningar och en hel del drama. 

Förställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Helsingborgs stadsteater och finns att se gratis på Riksteatern Play fram till 31 mars. 

I rollerna: Mårten Andersson, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Karl Dyall, Paloma Winneth

Av: Sophie Helsing
Regi: Ellen Lamm
Komposition och ljuddesign: Anna Sóley Tryggvadóttir
Scenografi och kostymdesign: Johanna Mårtensson
Mask och perukdesign: Linda Sandberg
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Basklarinett och saxofon: Oskar Carls
Horn: Simon Stålspets

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.