När coronaviruset spred sig över världen och olika myndighetsrestriktioner trädde i kraft drabbades det lokala kulturlivet hårt. För att stötta konstnärer och gallerister i Malmö beslutade MKBs konstråd att köpa in ett antal mindre konstverk, så kallad lös konst. Inköpen är menade som ett litet stöd och matchas med MKB-personalens önskemål om utsmyckning i sin arbetsmiljö. Konstverken är början på en intressant konstsamling på temat ”Hem för var och en” vilket är samma som MKBs vision.

Anna Johansson, intendent på Malmö konstmuseum och extern representant i MKBs konstråd var rådgivare kring inköpen tillsammans med Daniel Möller, strategisk projektledare inom MKBs hållbarhetsarbete.

– Daniel och jag tog på oss ansvaret att söka upp intressanta konstverk när vi förra våren nåddes av bekymrade resonemang hos våra samarbetsparter inom stadens kulturliv, säger Anna Johansson, intendent Malmö konstmuseum.

Samtliga inköp är verk av Malmökonstnärer eller från gallerier i Malmö:

  • Matta nr 114 av Ollio (Jonathan Josefsson) via CG Gallery.
  • Minnets topografi (Kringledammen), en byrålåda med minnen, av Anna Ling.
  • Planritning 1-4 och Tiden före Kristus, av Eva Björkstrand, via Galleri 21.
  • End Table, ett förvrängt bord av Fredrik Norén.

Konstrådet har 2021 även satt igång en pilotversion av ”Konst på besök” där lokala konstnärer, både amatörer och professionella, kan visa upp verk i för tillfället outhyrda lokaler. Detta behov har MKB fångat upp i samtal med Malmös fria kulturliv liksom inom ramen för Malmö stads kulturstrategi.

 

Bild: Fredrik Noréns End Table (2013) finns på MKBs studentboende Rönnen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.