Nästa vecka skulle landets största återkommande körfestival, Lund Choral Festival, på sedvanligt sätt ha genomförts i full skala med små och stora körer, långväga gästspel och en tusenhövdad publik. Men pandemin stoppade dessa planer och alla körentusiaster kan istället vänta sig en mindre, och mer digitalt inriktad festival 12–17 oktober.

– I pandemins spår har vi omarbetat upplägget allteftersom restriktionerna för publikstorlek och körverksamhet införts, berättar Musik i Syds körproducent Gerd Román Hall. Rekommendationerna för körsång är stränga och många körer har ofrivilligt fått avstå från verksamhet sedan i våras. Men kraften och viljan finns och det är väldigt roligt att få presentera ett antal mindre körkonserter från Lunds Domkyrka under samlingsnamnet Kördagar i Lund SPECIAL 12–17 oktober. De riktigt stora kör- och publikevenemangen får vänta till 2021.

Antalet platser i Domkyrkan är starkt begränsat men för att ändå göra det möjligt att möta en stor publik filmas och direktsänds konserterna på www.lundchoralfestival.org. Den som inte har tillgång till webben eller vill uppleva konserten i ett större format kan gå till Magle Konserthus och se direktsändningen på storbildsskärm där, alternativ till Hörsalen i Domkyrkoforum (må-to).

Arte, Korallerna, Petri Sångare, Svanholm Singers och VOS står för konserterna i Domkyrkan kl 12.00. Därutöver omfattar Kördagarna även Lunds Vokalensembles Jubileumskonsert på lördagen samt två seminarier. På fredagskonserten, som arrangeras i samarbete med Körcentrum Syd och ingår i Lunds universitets Framtidsvecka ”Krafter i rörelse”, presenteras tre nyskrivna verk på detta tema.

– Den konserten kan vi inte genomföra fysiskt, fyra körer är inblandade och det blir för många körsångare för att vara helt riskfritt, säger Gerd Román Hall, så vi väljer att spela in varje kör i förväg och sända konserten endast digitalt.

– Körlivet visar att det övervinner allt och vi ser mycket fram emot en spännande, annorlunda och efterlängtad vecka i körsångens tecken, avslutar Gerd Román Hall.

Mer info:
På körfestivalens hemsida kan man får mer info om festivalens upplägg och festivalprogrammet. Veckoprogrammet kan också, i tryckt version, hämtas på Biljettbyrån fr.o.m. fredag 9/10.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.