Johan Rundberg vinner Crimetime Award Årets barndeckare 2021 för ”Nattkorpen” och ”Tjuvdrottningen”, de första två delarna i den nya serien Månvind & Hoff. Rundberg prisas för sina mångbottnade deckare om ett oväntat radarpar i ett 1800-tals Stockholm där dolda hemligheter finns i alla läger. Vinnaren utses av en jury tillsammans med läsarnas röster.

Juryns motivering:

”En välskriven och målande Sherlock Holmes-historia om de mest utsatta i det fattigaste och smutsigaste Stockholm på 1800-talet. Entré för en ny hjältinna att älska – den föräldralösa barnhemsflickan med ett skarpt sinne för detaljer och en ovanligt stark överlevnadsinstinkt. Engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid. Vi längtar efter fler äventyr med Mika Månvind och polisen Hoff.”

I oktober 2021 kommer den tredje delen i serien, ”Dödsängeln”. Där följer vi Mikas jakt på att ta reda på vem hon egentligen är.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime. Priset delas i år ut i fyra kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare, BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare, samt Årets hederspris. När priserna delades ut för sjunde året skedde det under Crimetime by Night på Bokmässan i Göteborg. Vinnaren i varje kategori utses av en jury, dessutom har läsarna fått rösta under september och resultatet väger lika tungt som en juryröst.

I juryn för Årets barndeckare sitter:
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anna Bågstam, författare
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med Instagramkontot och bloggen Barnens boktips
Johan Anderblad, författare och läsinspiratör
Rebecka Edgren Aldén, författare, skrivlärare, redaktör och sammankallande ordförande

Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Förutom äran, får vinnaren 10 000 kronor och ett diplom.

Johan Rundberg (1973) har tidigare skrivit bland annat bilderböcker, lättläst och för 9-12 år: ”Kärlekspizzan” och ”Knockad Romeo” samt serien Häxknuten: ”Vålnadens röst”, ”Kejsarens grav” och ”Skuggornas ö”. I år är han aktuell med serien Månvind & Hoff. Johan Rundberg bor i Stockholm, men kommer från Knislinge i Skåne.

Läs mer om böckerna i serien Månvind & Hoff: www.nok.se/månvindochhoff

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.