Helsingborgs stadsteater satsar på det helt nya, digitala och interaktiva scenkonstverket Monument och bjuder in till en tävling som är öppen för alla invånare. Vem som helst kan skicka in sitt förslag på en staty eller ett monument i stadsrummet och utvalda bidrag kommer att visas under stadsmässan H22 City Expo med hjälp av den digitala tekniken Augmented Reality.

Statyer, monument och minnesmärken berättar alltid en historia. Därför blir de också berättelser om den tid då de skapades och ett slags budskap till dem som kommer efter oss. Vem eller vad berättar något om vår tid idag och borde förevigas i form av en staty eller monument?

Helsingborgs stadsteater utlyser i höst en tävling för att hitta de bästa förslagen på nya monument i Helsingborg. Alla som bor, arbetar eller har någon annan koppling till Helsingborg kan delta i tävlingen och inga speciella förkunskaper krävs. Man kan rita, klippa och klistra, skriva eller skapa en digital bild i all enkelhet. Deltagarna ska även kort beskriva vad monumentet symboliserar och var i staden det ska placeras.

– Monument är en föreställning som utspelar sig runt om i hela centrala Helsingborg och där staden och dess invånare spelar huvudrollen. Tillsammans med helsingborgarna vill vi skapa nya monument som får ta plats i stadsrummet. Vad eller vilka är vi stolta över, vad har kommit i skymundan och förtjänar att lyftas fram? Och vilken historia vill vi skicka vidare till nya generationer? säger Lisa Färnström, projektledare.

Bland de förslag som skickas in väljer en jury ut ett antal som går till final. De byggs sedan upp med hjälp av AR-teknik* och visas i form av en ljudvandring i samband med stadsmässan H22 i juni 2022. Publiken går en promenad i city och längs sträckan kan man via en app i mobilen uppleva de olika förslagen. Publiken får rösta på sin favorit och därefter koras vinnaren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.