Med start på torsdag firar GöteborgsOperan och Göteborgs Symfoniker tillsammans Beethoven 250 år med en serie utvalda digitala konserter. Programmet spänner från pampiga Ödessymfonin till sprittande folksånger – med operachefen själv vid pianot.

Från början var tanken att Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan skulle uppmärksamma gigantens 250-årsjubileum med ett Beethoven-maraton: samtliga nio symfonier på en dag. När denna mastodontsatsning nu fått skjutas på framtiden på grund av pandemin, gör husen i stället gemensam sak med ett digitalt firande.

Spännvidden i repertoaren är bred. Göteborgs Symfoniker inleder torsdag 24 september med en livesändning av världens förmodligen mest kända symfoni: Beethovens femma, Ödessymfonin. Det berömda inledningstemat känner de flesta till men här finns så mycket mer att upptäcka: en vaggande andrasats och en pampig final. Vid konserten spelas också Schumanns andra symfoni som skrevs i rasande takt 1845. Den energin fullkomligt sprudlar i några av satserna men som alltid finns det också melankoliska stråk, så typiska för den plågade tonsättare som skulle sluta sitt liv på ett mentalsjukhus. Symfonikernas förste gästdirigent Christoph Eschenbach, som fyllde 80 år i februari, känner sin Beethoven och sin Schumann väl sedan han var pianospelande gosse i Breslau på 1940-talet. Han kan ösa ur ett lång livs rika erfarenheter inför detta framförande.

Två dagar senare tar GöteborgsOperan över taktpinnen med den storslagna orkesterkonserten Much ado about Beethoven, som inleds med Leonore-uvertyr nr 3, ett försök till inledning till Beethovens enda opera, Fidelio. Enligt uppgift förkastade han den som för självständig och storslagen, vilket dock gör att den passar alldeles utmärkt som konsertstycke. Samma sak gäller konsertarian ”Ah, perfido”, om svek, raseri och ömsint tillgivenhet, som här framförs av GöteborgsOperans solist, hovsångerskan Katarina Karnéus. Konserten innehåller även Korngolds Svit ur Mycket väsen för ingenting (originaltitel: Much ado about nothing), som är en hyllning till Shakespeares pjäs med samma namn, samt Elgars fängslande och romantiska Enigmavariationer. I den nionde variationen, Nimrod, gömmer sig faktiskt ett tema från Beethovens pianosonat Pathétique. Dirigent är den ”sanslöst begåvade” (Opernwelt) israelisk-amerikanske, Österrike-baserade Yoel Gamzou, som med denna konsert begår sin Sverigedebut.

Dagen efter, söndag 27 september, berikas bilden av 250-årsjubilaren genom en kavalkad av Beethovens sprittande och ömsinta arrangemang av folksånger från främst Irland, Skottland och Tyskland. De traditionella visorna – som spänner mellan djupsinnig eftertanke och glada dryckesvisor – tolkas av GöteborgsOperans solister Kerstin Avemo, Mia Karlsson, Ann-Kristin Jones, Tomas Lind, Mattias Ermedahl och Mats Almgren. I samspel med violinisten David Bergström, konsertmästare i GöteborgsOperans Orkester, solocellisten Patrik Harryson och vid pianot GöteborgsOperans konstnärlige chef Opera/drama Henning Ruhe, van konsertpianist och ackompanjatör åt internationellt framstående operasångare.

För den som efter allt detta önskar ännu mer Beethoven finns även tidigare inspelningar av symfonierna nr 7 & 8 tillgängliga på GSOplay, framförda av Göteborgs Symfoniker under ledning av chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali.

HELA PROGRAMMET

Livekonsert: Beethovens ödessymfoni

Schumann Symfoni nr 2 och Beethoven Symfoni nr 5.

Livesänds på gso.se 24 september kl 20.00

Medverkande:

Dirigent CHRISTOPH ESCHENBACH

Göteborgs Symfoniker

Much ado about Beethoven

Orkesterkonsert med musik av 250-årsjubilaren, Korngold och Elgar.

Direktsänds på gofilm.se lördag 26 september kl. 18

Filmen kan ses t.o.m. 9 oktober.

Medverkande:

Dirigent YOEL GAMZOU

Solist KATARINA KARNÉUS

GöteborgsOperans Orkester

Sångens ljuva makt

Konsert med lieder av Beethoven. Inspelad på Stora teatern i Göteborg.

Premiär på gofilm.se söndag 27 september kl. 18.00.

Filmen kan ses t.o.m. 10 oktober.

Medverkande:

Konsertregi ANNIKA LINDQVIST

Sångsolister KERSTIN AVEMO, MIA KARLSSON, ANN-KRISTIN JONES, TOMAS LIND, MATTIAS ERMEDAHL OCH MATS ALMGREN

Piano HENNING RUHE

Violin DAVID BERGSTRÖM

Cello PATRIK HARRYSON

Prenumerera på vårt nyhetsbrev Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.