Hederskultur. Hämnd. Humor.

Furstinnan är en ung, nybliven änka som nu vill råda över sitt eget liv och rike. Hennes mäktiga bröder vill till varje pris hindra henne från att gifta om sig. Hon lyssnar artigt på deras önskan, men har inga som helst ambitioner att lyda. Hon tänker gifta sig i smyg med sin älskade! Bröderna anar oråd, placerar en spion i hennes hov och utarbetar snart en fruktansvärd plan för att plåga sin syster.

Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker. En tragedi baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. En grotesk och drastisk berättelse om kvinnohat och frihetsbegär.

Pjäsen hade urpremiär 1613 i London (beställd av Shakespeare) och är fortfarande en av de mest spelade pjäserna på brittiska teatrar – bara under 2019 hade tre olika uppsättningar haft premiär. Under våren 2020 spelade den för första gången någonsin i Sverige, på Stora scenen med stor ensemble och påkostade kostymer signerade kostymören Anna Heymowska.

Suzanne Osten, en av den moderna svenska teaterns förgrundsgestalter, regisserade. 

Uppsättningen innehåller nyskriven musik av Niki & the Dove.  

En filmad kortare version av uppsättningen som hade premiär på Stora scenen 29 februari 2020.

Speltid: ca 29 minuter
Tillgänglig till 31 mars 2021

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.

Scroll Up