Med en ny soloföreställning av dansaren och koreografen Frédéric Gies i sommar, fortsätter Wanås Konst sin långsiktiga satsning på samtida dans och koreografi. Torsdag till söndag den 10–13 juni blir platser i skulpturparken scener och får sin egen koreografi när Gies undersöker relationen mellan dansare, publik och scen. Besökare kan antingen se de enskilda delarna eller helheten, som en enda lång dansföreställning i rörelse.


Dansens historia och presentationsformer är närvarande i Gies koreografier, som undersöker vår uppfattning om tid, queerpolitik, technomusik och spiritualitet. I Proscenium möter vi spår och influenser från klubbkultur, klassisk balett och rytmisk gymnastik:

– Min relation till danshistorien är ganska promiskuös! Mina verk reflekterar både min egen historia som dansare och danshistorien i stort. Att återvinna material blir alltmer närvarande, mina egna och andras koreografier fungerar som ett slags råmaterial som kan transformeras och få nya skepnader.

Frédéric Gies beskriver det som att hen är utbildad för att arbeta med relationen mellan dansare och publik utifrån prosceniet, scenöppningen, men samtidigt är det sällan den typen av konventionella scener hen arbetar med utan på gallerior såväl som klubbar. På Wanås fördjupar Gies sig i hur dansen blir en handling som föreslår närvaron av en scen som inte finns där.

– Jag utgår från platser och konstverk i parken som ger en antydan om en scen. Det handlar inte om konstverken i sig utan om hur platserna ser ut. Hur jag upplever dem och att de fångar mitt intresse, säger Gies som kommer att arbeta i parken från och med 31 maj för att färdigställa koreografin.

Frédéric Gies, född 1973 i Frankrike. Verksam i Malmö.
Som dansare har Gies arbetat tillsammans med koreografer som Cristina Caprioli, Alice Chauchat, Jefta van Dinther och Isabelle Schad. Hen samarbetar återkommande med dj Fiedel och har presenterat sina koreografier i Sverige och utomlands, bl.a. på Berghain (Berlin), DanceWeb (Wien) och Inkonst (Malmö). Mellan 2012 och 2018 var Gies programansvarig för masterprogrammet i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola.
 

Proscenium

Dans och koreografi: Frédéric Gies
I samarbete med MARC – Milvus Artistic Research Center och affilierad curator dans Rachel Tess
Datum: 10–13 juni
Plats: utomhus i skulpturparken
Information om tider och platser publiceras från och med 7 juni på wanaskonst.se.
Ingen föranmälan, ingår i entrén till skulpturparken

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje fredag skickar vi ut vårt brev med nyheter inom kulturområdet. Främst om kultur i Skåne, men även kulturtips från andra delar av landet (som den här texten) eller världen.