Cirkus – på Kulturen i Lund är en utställning som utforskar cirkusens historia, det hårda arbetet bakom kulisserna och de magiska stunderna i cirkusmanegen. Här kan du till exempel se glamorösa handgjorda cirkuskostymer, de flesta från Cirkus Rhodins samlingar. Cirkusen har sin bas i Skåne och är en av få traditionella cirkusar som finns kvar i Sverige. Ägaren Diana Rhodins farfar Brazil Jack och hennes far Trolle Rhodin var dessutom två av svensk cirkus stora personligheter under 1900-talet.

– Jag kan inte tänka mig en bättre uppväxt än vad jag och mina bröder hade, vi fick se världen och uppleva saker som inte många barn får. Det är ett hårt arbete att vara cirkusartist och att driva en cirkus, men uppskattningen från publiken är belöningen, säger Diana Rhodin. 

Den prisbelönta frilansfotografen Åsa Sjöström har under flera år följt Cirkus Rhodin. Kulturen visar hennes magiska porträtt och dokumentära fotografier tillsammans med delar av hennes hyllade film Den sista cirkusprinsessan.

Inlånade föremål

Kulturen i Lund har också lånat in föremål som speglar cirkusens historia från bland annat Cirkusmuseet, Cirkusakademien och den danska cirkusartisten Isabella Enoch Sosman, och plockat fram föremål frånderas egna samlingar. De väver också in interaktiva moment i utställningen. Här kan du fotografera dig som en cirkusartist – kanske som en eldsprutande ballerina? Lyckas du välta käglan med den hängande kulan? Hur stark är du – mät din styrka i vår styrkemätare! 

Diana Rhodin

Diana Rhodin har ägnat hela sitt liv åt cirkus, och har uppträtt på stora cirkusar i Europa och USA. Hon är nu cirkusdirektör för Cirkus Rhodin.

– Jag är stolt och tacksam över att svensk cirkus uppmärksammas på museum. När jag var ung tänkte jag inte så mycket på mitt yrke, men nu när jag kommit upp i 60-årsåldern inser jag att vår familj är en del av ett viktigt kulturarv, säger Diana Rhodin.

Läs mer på Kulturen i Lund

Bilder: Övert Jessica Ljung och nederst Åsa Sjöström